Tweede indruk
De eerste indruk is wat wij laten zien aan onze buitenkant qua kleding, lichaamstaal, kleuren etc. De tweede indruk maken we met onze handdruk. De handdruk is de meest voorkomende manier om anderen te begroeten en wereldwijd is het niet weg te denken in zakelijke contacten. Nog voor je een woord hebt gesproken geef je iemand een hand. De meeste mensen staan er niet bij stil, terwijl je met een handdruk meteen al de verkeerde indruk kunt neerzetten wat lichaamstaal betreft. Herken je de ‘bankschroef’ waarin je pijn ervaart en je botten kraken, de ‘dode vis’ die slap in je hand ligt, de ‘waterpomp’ waarmee je zelfs in de sahara grondwater kunt oppompen of de ‘kletsnatte dweil’ die je met het zweet van de ander op je handpalm achterlaat. We hebben wel geleerd dat we een hand moeten geven maar we hebben nooit echt geleerd hoe we dat moeten doen.
Correcte handdruk
Hoe geef je nu een correcte handdruk die indruk maakt en aangeeft wie jij bent? Om te beginnen zorg je ervoor dat je niet te dichtbij, maar ook niet te veraf van de ontvanger gaat staan. Bij voorkeur bedraagt de hoek van de armen 90 graden, waarbij je hand door het lichtjes ontspannen van je pols in één lijn staat met je arm. Zorg dat beide handen evenwijdig en rechtop staan tijdens de handdruk zodat geen hand bovenaan ligt. Schudt twee tot drie keer op en neer. Tijdens deze beweging heb je oogcontact en glimlach je zodat de ander direct het gevoel heeft dat je blij bent om hem of haar te ontmoeten.
Waarom belangrijk
Psychologisch gezien is het zo dat je handdruk een verborgen boodschap kan meedragen. Wanneer je hand bovenaan ligt, de zogenoemde ‘Trump’ handdruk, positioneer je je als dominant ten opzichte van de ander. Omgekeerd bestaat de kans dat je je meteen minder zelfverzekerd gaat voelen. De andere partij geeft je (al dan niet bewust) te kennen dat je minder waard bent. Wanneer je dit merkt kun je dit oplossen door een stap vooruit te zetten en tegelijk beide handen terug naar evenwijdig verticaal te draaien. De ander zal dan onbewust merken dat je in zijn of haar persoonlijk territorium komt en dat je niet bereid bent om je te laten domineren.
Politieke handdruk
Tijdens het handen schudden wordt de vrije hand boven op de handdruk geplaatst (je handen omhullen als het ware de hand van de ander) of ergens op de rechterarm van de ander om zo een warmere en familiaire handdruk te geven. Dit om op onbewust niveau snel vertrouwen te winnen.
Klamme handen
Klamme zweethanden is een kwaal waar veel mensen last van hebben. Dit kan komen door nervositeit of omdat je altijd zweethanden hebt. Je kunt je laten opereren, botox laten inspuiten maar er zijn ook eenvoudigere oplossingen.
- Haal bij je apotheek een geurloze anti-transparant (geen deodorant) waarmee je je handen kunt inspuiten of insmeren voor een ontmoeting.
- Smeer je handen regelmatig in met baby poeder.
- Doe een schone zakdoek in je broekzak waar je kort in kunt knijpen alvorens de handdruk te geven.
- Eet gezond en val af. Overgewicht en een gebrek aan beweging hebben invloed op zweethanden.
- Vraag je huisarts om een middel voor te schijven dat overmatig zweten kan tegengaan.
Ook als je geen zweethanden hebt kan het geen kwaad om je handen goed te verzorgen. Bij te droge handen, eelt handen of als je graag zachte handen hebt kan een vochtinbrengende crème nooit kwaad. Zorg ervoor dat je handen en nagels schoon en verzorgd zijn. Niemand krijgt graag een hand aangereikt waarmee net in de tuin is gewerkt of die net de ketting van een fiets heeft vervangen.
Wil jij weten welke indruk jij achterlaat met jouw eerste en tweede indruk en wil je hier verder mee aan de slag gaan kijk dan voor meer info op www.meringe.nl, bel 06-12133473 of mail naar info@meringe.nl voor de mogelijkheden qua workshop en training.